Introductie
Xiaomi Mi 5X 4GB-64GB SmartphoneWe zijn weer voorzien van een nieuwe gadget van Gearbest! In dit geval hebben wij de nieuwe Xiaomi Mi 5X Smartphone gekregen. Eigenlijk is deze review dus ook 99% toepasbaar op de Xiaomi Mi A1 die nu ook uit is! De Xiaomi Mi 5X is een 5.5” Full HD Smartphone met 4GB geheugen en 64GB opslag! Als we de specificaties bekijken is de Mi 5X de opvolger van de Xiaomi Redmi Note 4(X) die wij al eerder hebben mogen reviewen. Deze review kun je HIER terug vinden. Aangezien wij op moment van schrijven nog steeds de Redmi Note 4X gebruiken is onze overstap naar de Mi 5X erg aannemelijk 🙂 Alhoewel de Redmi Note 4X nog meer dan voldoende is qua performance! Twee zaken die gelijk opvallen aan de Mi 5X is de dubbele camera aan de achterkant en de rondere behuizing (ten opzichte van de Redmi Note 4). Wij hebben in dit geval de zwarte versie gekregen om mee te gaan spelen, wat we dus ook weer uitgebreid hebben gedaan … De Xiaomi Mi 5X is weer een zeer competitieve Smartphone met heel veel mogelijkheden (dat lees je verderop) en kost nu ongeveer €180 – €200!

Xiaomi Mi 5X 4GB-64GB SmartphoneAllereerst even de Xiaomi Smartphones die wij al eerder hebben gereviewd. Dit is wel makkelijk als je nog wat wilt vergelijken!

Display / Touchscreen
De Xiaomi Mi 5X is voorzien van een 5.5” display met een resolutie van 1920×1080. Dit wil dus zeggen dat er een Full HD display in zit. Als we dit formaat bekijken is het nog steeds het meest voorkomende (en verkochte) formaat. Dit formaat is ideaal als je veel met de display werkt. Persoonlijk vind ik dit het ideale formaat, omdat het scherm lekker groot is voor allerlei zaken, maar niet té groot. Ik weet dat de smaak hierin per persoon afwijkt, want sommigen onder ons zullen 5.5” veel te groot vinden, anderen weer te klein … De display is gewoon geweldig, helder en scherp. Wij hebben hier in ieder geval niets op aan te merken! De auto-felheid instelling werkt goed, alhoewel wij zelf vinden dat de telefoon standaard te donker gaat. Maar ook het handmatig instellen naar jouw voorkeur is super makkelijk in te stellen op de Xiomi Mi 5X! Het beeldscherm reageert goed op de bewegingen die je er op doet en ook hier hebben wij niets op aan te merken. Qua uiterlijk loopt de display prachtig over in de afgeronde randen van de behuizing …

Processor (CPU)
De processor van de Xiaomi Mi 5X is natuurlijk één van de belangrijke onderdelen die bepalen hoe snel de smartphone is. De Xiaomi Mi 5X is voorzien van de Snapdragon 625, welke we ook hebben gezien in de Xiaomi Redmi Note 4(X) en diverse andere smartphones. Dit is een Octa(8)-Core processor die draait op 2.0GHz. Deze processor is meer dan snel genoeg voor al jouw dagelijkse werkzaamheden en ook snel genoeg om lekker een spelletje te spelen op de telefoon. Ook is deze telefoon snel genoeg om Full-HD films af te spelen zonder dat deze stottert. Uit eigen bevindingen loopt deze Snapdragon 625 in de Mi 5X sneller dan de Helio P25 (8-Core @2.5GHz) in bijvoorbeeld de Doogee Mix. De Redmi Note 4X met een Snapdragon 625 8-core processor haalt 77.000 punten in de Antutu Benchmark. Nu zegt een benchmark niet alles, want het ligt aan het gebruik van het toestel. In de maanden dat ik zelf de Redmi Note 4X heb gebruikt is de processor in ieder geval nog nooit een beperking geweest! Bij zeer intensief gebruik, wat wij getest hebben door met ‘MinerGate’ gewoon even naar ‘AltCoins’ te minen, wordt de processor we warm. Dit voel je door de aluminium behuizing heen, maar wordt niet heet! Daarnaast hebben we de Xiaomi Mi 5X tegen de Redmi Note 4(X) en de veel snellere Xiaomi Mi 6 aan gehouden voor wat betreft spelletjes en gebruik van het besturingssysteem. Conclusie: we merken geen wezenlijk verschil tussen de 3 Smartphones. Alle 3 zijn gewoon snel! Als je de benchmark scores bekijkt is de Xiaomi Mi 6 wel veel sneller (met zijn Snapdragon 835 processor).

Geheugen (RAM)
Het volgende belangrijke onderdeel van een moderne Smartphone is het geheugen. Geheugen (los van de opslag) op Android telefoons is nodig om toepassingen te draaien en te installeren. Hoe meer geheugen je hebt, des te meer Apps kun je installeren en tegelijk draaien! Ook al is een bepaalde App niet actief, vaak heeft die dan nog wel geheugen nodig. Als het geheugen van de Smartphone te vol wordt, dan ga je traagheid ervaren en mogelijk zelfs vastlopers … De eerste Android Smartphones die op de markt kwamen hadden 256MB of 512MB aan geheugen en daar konden we (toentertijd) wel wat mee. Tegenwoordig is dat veel te weinig. De ondergrens is zich op het ogenblik aan het verschuiven naar 2GB of 3GB aan geheugen en tegenwoordig nog meer, waarbij de Xiaomi Mi 6 als 6GB heeft en de nieuwste OnePlus 5T zelfs al met 8GB wordt uitgerust.

De Xiaomi Mi 5X is voorzien van 4GB aan geheugen. Voor het normale gebruik is 3GB geheugen meer dan voldoende, wat wij hebben ervaren met de Xiaomi Redmi Note 4. De Mi 5X heeft dus nog 1GB meer aan geheugen beschikbaar. Ook hier ben ik persoonlijk nog niet tegen beperkingen aan gelopen. Zelf ben ik een redelijk intensief-Smartphonegebruiker, dus … Even afgezet tegen de Xiaomi Mi 6: De Mi 6 heeft 6GB geheugen aan boord, waardoor deze theoretisch ook veel meer Apps aan kan. Met andere woorden: met 4GB geheugen in deze smartphone kun je voorlopig met gemak meekomen!

Opslag (ROM)
Op naar de opslag, ook niet geheel onbelangrijk in een Smartphone. De Xiaomi Mi 5X, die wij hebben getest, is voorzien van 64GB opslag. Er is trouwens ook een Mi 5X leverbaar met 3GB geheugen en 32GB opslag. Dit is voor mij persoonlijk al meer dan voldoen, want 16GB was al genoeg geweest, maar OK. Nu is de opslag in de Mi 5X niet zo heel spannend, want je kan de opslag zelf makkelijk vergroten door het plaatsen van een MicroSD geheugenkaart! Je kan dus maximaal 128GB extra opslag plaatsen in deze telefoon. Wel offer je dan één van de twee SIM-sloten op, waardoor Dual-SIM niet meer mogelijk is. Je ziet overigens nu weer steeds meer telefoons verschijnen waarbij de opslag niet meer vergroot kan worden met een MicroSD kaart. Dit kan bij de Mi 6 en natuurlijk de bekende iPhones ook al niet meer… De beschikbare 64GB is meer dan voldoende om een hele muziekcollectie op te slaan en dan nog blijft er genoeg ruimte over voor jouw foto’s en series! Ook hier zie je dat iedere Smartphone gebruiker eigen ‘eisen’ en wensen heeft voor wat betreft de opslagcapaciteit van een Smartphone.

Camera’s / Foto’s
Natuurlijk heeft de Xiaomi MI 5X ook camera’s aan boord. In dit geval zijn het er in totaal 3. De Front-Camera van de Mi 5X is een 5.0 Megapixel camera voor de selfies. Het gebruik van de Camera-App om selfies te maken werk lekker intuïtief en de foto’s zijn goed te noemen. In vergelijking tot de Redmi Note 4(X) is gaat deze camera veel beter om met donkere omgevingen. Het licht wordt veel beter weergegeven op de foto’s, wat een hele grote verbetering is. Ook zitten er weer allerlei ‘grappige’ dingen ingebouwd. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat de Selfie-Camera aangeeft hoe oud de persoon is die de selfie neemt. Positief: De Camera schat mij jonger in dan dat ik werkelijk ben, dus die optie staat bij ons ‘AAN’ J Ook zit er onder de ‘Modi’ knop de mogelijkheid om een ‘Group-Selfie’ te maken. Tevens zijn er diverse filters aanwezig om de foto een andere look te geven.

Foto met Mi 5x

De Back-Camera van de Xiaomi Mi 5X is een zogenaamde Dual-Back Camera. Met andere woorden: de camera aan de achterkant van de telefoon bestaat uit twee camera’s. In dit geval zijn dit 2x 12 Megapixel camera’s die elkaar aanvullen als er een foto wordt gemaakt. Ook is er, vanwege de aanwezigheid van de Dual-Back Camera, een aparte knop aanwezig, waardoor je heel gaaf kunt spelen met objecten en achtergronden. Je kunt bijvoorbeeld inzoomen op een object en de achtergrond helemaal laten ‘blurren’ / wazig kunt maken. Hierdoor krijg je hele mooie foto’s! Ook heeft de Mi 5X, net zoals de Mi 6, een stabilizer aan boord. Deze optie zorgt ervoor dat je veel makkelijker scherpe foto’s kunt maken! Dit is een wereld van verschil met smartphones die geen stabilizer aan boord hebben. Qua instellingen en mogelijkheden kan je lol wel op .. Er zijn 10 verschillende modi aanwezig, diverse filters en genoeg instellingen om de mooiste foto’s te maken! Qua licht heb je zelf makkelijk in de hand hoe fel een foto moet worden. Door op het scherm te klikken kun je het focuspunt instellen, maar ook bepalen hoe licht / donker een foto moet worden! Wij waren in ieder geval goed te spreken over de camera mogelijkheden en de resultaten van deze Xiaomi Mi 5X! In ieder geval ten opzichte van de Xiaomi Redmi Note 4X een hele verbetering en ten opzichte van de Xiaomi Mi 6 gelijkwaardig 🙂 De foto hierboven is gemaakt met de Mi 5X met de ‘blur’ optie aan!

Besturingssysteem (OS)
In de basis is de Xiaomi Mi 5X voorzien van de nieuwste Android 7.1.1. Alleen gebruikt Xiaomi een ‘eigen’ schil om Android heen. Bij Xiaomi heet dit MIUI (Mi User Interface). Normaliter zijn wij niet echt voorstanders van aanpassingen aan een besturingssysteem, want vaak wordt er dan een heleboel extra onzin op gezet van de leverancier (Samsung, Sony) met eigen Apps die je nooit gebruikt, maar er ook niet af kan halen! In dit geval is MIUI9 wel een aanwinst voor de Smartphone. MIUI9 is voorzien van een aantal zeer handige functies, waardoor het gebruik van de Smartphone nog makkelijk en veiliger wordt! Het kan zijn dat jouw Mi 5X geleverd wordt met MIUI8, maar dan staat er na ingebruikname een update voor je klaar die de telefoon zal updaten naar MIUI9 🙂 Er zijn een aantal zeer leuke functies ingebouwd in MIUI9:

MIUI 9Second Space
Dit is een functie om de Xiaomi Mi 5X op te delen in 2 omgevingen. Hiermee kun je bijvoorbeeld de telefoon geschikt maken voor jezelf en een omgeving voor bijvoorbeeld de kinderen. Zo zie jij bijvoorbeeld alles, maar de kinderen alleen de games die je hebt geïnstalleerd. Andere mogelijkheid is het opzetten van 2 omgevingen: 1x privé en 1x zakelijk. Zo wordt je nooit in jouw privé omgeving gestoord door alle zakelijke e-mails en agenda-afspraken! Het is dus net of je 2 telefoons op één telefoon hebt!

Dual Apps
Dual Apps is een functie om een 2e installatie te doen van een bepaalde App. Zo kun je bijvoorbeeld 2x Facebook installeren. 1x met jouw eigen accountgegevens en 1x die van de vrouw of vriendin. Dit geldt ook voor WhatsApp (als je 2 SIMS erin hebt) of Twitter. Makkelijk dus als je meerdere accounts hebt voor een bepaalde App.

App Lock
Nog zo’n handige functie om bepaalde Apps te voorzien van een wachtwoord of pincode. Niet alle Apps, of bijvoorbeeld WhatsApp, is geschikt voor iedereen. Niet fijn dat een van de kinderen jouw privé gesprekken of leuke deel-plaatjes ziet in de WhatsApp …

Themes
Standaard kun je met MIUI8 heel makkelijk switchen van Theme. Met een Theme kun je het complete uiterlijk van Android met één druk op de knop aanpassen. Dit kunnen themes zijn die al op de Mi 5X staan, maar je kunt ook heel veel online vinden. Met de MIUI Forum App zijn er nog ontelbare andere themes te vinden. Naast de themes zijn er in dit onderdeel ook veel achtergronden te vinden en beltonen. Dus lekker naar eigen wens aan te passen!

OTA – Automatische updates
Xiaomi heeft inmiddels bewezen dat zij zeer actief zijn met het uitbrengen van updates. Ook de Xiaomi Mi 5X is voorzien van de OTA-functie, waardoor de Smartphone altijd automatisch de nieuwste versie van MIUI heeft en nieuwe / verbeterde functies van de telefoon zelf (firmware).

Diversen
Er zijn nog veel meer extra leuke functies vindbaar in MIUI9, zonder dat de telefoon bol staat met toepassing die je helemaal niet wilt! Een voorbeeld is het security Center en de Galerij die aangepast is! Gewoon lekker ontdekken! Als je nog meer wilt weten van MIUI9, kijk dan eens op http://en.miui.com

Chinese Apps
Zoals we al eerder aangaven is de Xiaomi Mi 5X gelijk aan de Mi A1. Het enige verschil is het besturingssysteem. De Mi A1 is voorzien van Stock Android (Android ONE) en is echt volledig schoon van eigen toepassingen. Hier staan alleen de Google Apps (GApps) op geïnstalleerd. Voordeel van de Mi A1 is dat de Nederlands taal te selecteren is.

De Xiaomi Mi 5X is ontwikkeld voor de Chinese / Indische markt met MIUI8 / MIUI9. Hierdoor mist de Nederlandse taal; Engels is wel te selecteren… Even een uitleg. Dit was voor ons niet storend. Het enige wat Engels is op de Mi 5X is het besturingssysteem en de opties. Verder kun je gewoon een NL toetsenbord instellen, spellingscontrole op Nederlands zetten, etc. Wél zijn er een aantal Chinese Apps aanwezig, maar het grote voordeel: deze kun je gewoon de-ïnstalleren! Wel een nadeel van de geleverde Xiaomi Mi 5X is dat niet standaard de Google Play Store aanwezig is, maar een Chinese variant. Je moet dus zelf de Google Apps installeren. Weest gerust, deze zijn gewoon te vinden en te installeren 🙂 Maar moet je wel even weten! Een ander voordeel van de Mi 5X, wat wij zelf ook hebben gedaan, is de telefoon voorzien van een andere ROM. Dit wil zeggen dat je het besturingssysteem kunt vervangen. Wij hebben bijvoorbeeld een Mi A1 ROM geïnstalleerd op de Mi 5X, waardoor de Mi 5X ook een Stock Android Smartphone was geworden inclusief Nederlandse taal en Google Apps. Wij werden alleen niet heel blij van het veel te kale Android ONE en misten de mogelijkheden van de MIUI9 interface. Daarom hebben wij de Xiaomi Mi 5X vervolgens maar eens voorzien van de bekende Xiaomi.EU ROM voor de Mi 5X. Wij hebben gekozen voor de Nightly Build, waardoor wij elke vrijdag een update krijgen van MIUI9 met de nieuwste functies en verbeteringen. De Xiaomi.EU ROM is ook nog eens voorzien van de Nederlandse taal, dus win-win 🙂 Als je wilt weten hoe dit omzetten van ROM’s moet op de Mi 5X, laat dan een bericht achter!! Vanwege deze optie zijn wij meer te spreken over de Mi 5X ten opzichte van de Mi A1. De A1 heeft namelijk geen mogelijkheden (nog) om er andere ROMS op te zetten…

MIUI9 Xiaomi EUAccu / Batterij
De Xiaomi Mi 5X is voorzien van een 3080mAh accu. Dit is een beetje een standaard capaciteit wat je in veel smartphones terug kunt vinden. Helaas is dit wel 1000mAh minder dan de Xiaomi Redmi Note 4(X). Waarschijnlijk is dit ontstaan doordat de Mi 5X wat slanker is dan zijn voorganger (de Redmi Note 4(X)). De accu van de Xiaomi Mi 5X gaat met gemak een dag lang mee, zonder extra op te laden bij normaal gebruik! Als de accu eenmaal opgeladen moet worden, dan zul je versteld staan! Het laden via de USB-C poort gaat namelijk heel erg snel! In een half uur zit die zo weer op 70% van de maximale capaciteit!

Behuizing / Case
Xiaomi Mi 5X 2De Xiaomi Mi 5X voelt gelijk erg solide aan als je hem uit de verpakking haalt. Het blijft een grote 5.5” Smartphone. De telefoon voelt ergens zelf zwaar aan, wat wij heel erg prettig vinden aan een telefoon, want dan voel je gewoon dat je wat vast hebt. De hele behuizing is aluminium en afgesloten. Je kunt een accu dus niet zomaar vervangen van deze telefoon. De behuizing en scherm lopen naadloos in elkaar over en ziet er meer dan strak uit! De Mi 5X is natuurlijk ook voorzien van een fingerprintscanner. Deze is aan de achterzijde geplaatst. Deze plaatsing is goed gekozen, want het unlockend gaat heel makkelijk en vooral snel. Voor de grap is er trouwens nu ook via de Selfie-Camera de ‘Facial-Unlock’ aanwezig (door MIUI9)!! Een ander voordeel van deze Mi 5X is dat je er vele varianten protectors voor kunt vinden. Zowel back-covers als flip-cases en tempored glass screen protectors! Als je niet een mooie cover kunt vinden voor de Mi 5X, zoek dan eens op de Mi A1, want die zijn 100% gelijk 🙂

Specificaties

 • Xiaomi Mi 5X
 • Snapdragon 625 Octa-Core @2.0GHz
 • 4GB geheugen (RAM) !!
 • 64GB opslag (ROM)
 • 5.5” Full HD 1920×1080, Corning Gorilla Glass 3
 • Android 7.1.1
 • MIUI Global 8.2 / MIUI9 Global
 • 3080mAh accu
 • Aluminium behuizing
 • Back Camera: 2x 12MP
 • Front Camera: 5MP
 • GPS / Bluetooth 4.2
 • Dual-Band WIFI (2.4G + 5G)
 • 3G & 4G netwerkondersteuning
 • Dual-SIM & Dual-Standby
 • OTA- functionaliteit
 • Verkrijgbaar in verschillende kleuren

Voordelen
We hebben deze telefoon, die we dus al langere tijd gebruiken uitgebreid beschreven. Daar staan ook al alle sterke punten in van deze Xiaomi Mi 5X. Maar we zullen ze nog even samenvatten:

 • Prijs/kwaliteit verhouding is meer dan goed! Veel Smartphone voor weinig geld (€179)
 • Snelle hardware aan boord
 • Meer dan voldoende geheugen en opslag
 • MIUI9
 • Voelt zeer stevig aan
 • Prachtige 5.5” Full HD display
 • Infrarood zender, waardoor je bijna alle apparaten kunt bedienen
 • Regelmatige updates vanuit Xiaomi
 • Je kunt hier andere ROMS op installeren, o.a. van Xiaomi.EU 🙂
 • Camera’s zijn gewoon goed te noemen, gave effecten en mogelijkheden
 • Mooi design
 • Laadt écht snel op
 • Perfecte plaatsing van de fingerprintscanner

Nadelen

 • Nederlandse taal niet standaard aanwezig (wel met xiaomi.eu ROM)
 • Geen Google Apps standaard aanwezig (installers zijn er wel)
 • Als je met ROMS gaat spelen heb je wel een beetje technische kennis nodig …

Samenvatting
Hier gaan we niet teveel aandacht aan besteden. De review zegt meer dan genoeg over dit toestel en de voor- en nadelen. Feit is dat wij deze nieuwe Xiaomi Mi 5X in gebruik hebben genomen en afscheid hebben genomen van de betrouwbare Xiaomi Redmi Note 4X. Dat zegt genoeg. Daarnaast is de Mi 5X een perfecte Smartphone met hele leuke specificaties en een hele goede prijs-kwaliteit verhouding! Deze Smartphone is gewoon zijn geld waard en waar je niet snel spijt van zult krijgen! Wil je geen gedoe met ROMS en wel persé Nederlandse taal, kies dan de Mi A1. Deze zullen we trouwens ook nog reviewen, want die is onderweg 🙂

Links

Xiaomi Mi 5X 4GB-64GB SmartphoneXiaomi Mi 5X 4GB-64GB SmartphoneXiaomi Mi 5X 4GB-64GB Smartphone